Hur fungerar ROT-avdraget vid installation av solceller?

Solceller är ett miljövänligt sätt att producera din egen el och spara pengar. När du inte producerar din egen el betalar du för din elkonsumtion till elföretagen och elhandlare. Egen produktion av el innebär att du kan spara pengar på din elfaktura genom att använda den el som du själv producerar och sälja resten av elen som du inte använder.

Vill du få en mer miljövänlig el där du dessutom kan spara in pengar? Då kan solenergi vara något för dig. Solenergi har länge varit mycket populärt och uppskattat tack vare de låga kostnaderna, men även för att det är ett snällare sätt att få elektricitet till bostaden. Att installera solceller på egen hand är en svår uppgift och därför bör du vända dig till ett professionellt företag för installation av solpaneler i Dalarna. Därigenom kan du också nyttja avdrag från skatteverket.

 • Anlita ett professionellt företag för solceller i Dalarna
 • Använd ROT-avdraget vid installation av solpaneler
 • Nyttja 15% grönt avdrag på arbete och material vid installation av solpaneler
 • Spara på plånboken och miljön

Hur fungerar ROT-avdraget?

Om du aldrig har använt dig av ROT-avdraget tidigare kan det vara svårt att veta hur det fungerar. Enkelt förklarat är ROT-avdraget en form av reducering som privatpersoner kan använda i samband med renovering, ombyggnad, tillbyggnad, reparationer eller i samband med installation av solceller i Dalarna. Avdraget ger en reducering på 30 % av den totala arbetskostnaden, men kan inte nyttjas för att göra avdrag för till exempelvis verktyg eller material som använts vid installationen. Däremot har ett nytt grönt avdrag införts från och med 2021 som gäller för 15% av både arbete och material vid installation av solcellssystem. Det finns också ett mer omfattande avdrag på 50% för installation av system för lagring av egenproducerad elenergi. Vi sköter hela processen med Skatteverket åt dig!

För att du ska kunna använda dig av ROT-avdraget för installation av solceller i Dalarna behöver du se till att uppfylla vissa krav och villkor. Dessa är:

 1. Du kommer behöva stå som ägare på den bostad där arbetet ska utföras och vara minst 18 år gammal.
 2. ROT-avdrag för denna typ av arbete gäller enbart på hus eller fritidshus och kan inte användas för bostadsrättsägare
 3. Företaget som du anlitar måste också vara registrerade för F-skatt, något som vi naturligtvis är! Du kan således känna dig trygg med att anlita oss för installationer
 4. Skatteverket kräver att du ska ha varit obegränsat skattskyldig under det rådande beskattningsåret. Det betyder att du ska ha betalat in skatt på alla eventuella inkomster som du har, även de från utlandet

Är du osäker på om du har ROT-avdrag kvar att nyttja från tidigare renoveringar bör du kontakta skatteverket för att säkerställa detta innan du hör av dig till oss. Vi hjälper dig dock med ansökningsprocessen. 

Krav och villkor för ROT-avdrag i Dalarna

Som tidigare nämnt kommer du behöva bemöta en del krav för att du ska kunna nyttja ditt ROT-avdrag. Även om ROT-avdraget riktar sig till privatpersoner är det inte alla som har möjlighet att ansöka och nyttja det. Enligt Skatteverkets regler kommer du till exempel att behöva stå som ägare på den bostad där solcellerna ska installeras, men du måste också vara minst 18 år gammal. Här berättar vi mer om vad som gäller och vilka andra villkor som finns när du vill använda dig av ROT-avdraget.

 • Utöver din ålder och ditt ägande på bostaden finns det ytterligare några saker som du måste leva upp till
 • Skatteverket kräver till exempel att du ska ha varit obegränsat skatteskyldig under det rådande beskattningsåret
 • Det betyder att du ska ha betalat in skatt på alla eventuella inkomster som du har, även de från utlandet
 • Är du osäker på om du har ROT-avdrag kvar att nyttja från en tidigare renovering bör du kontakta Skatteverket för att säkerställa detta innan du hör av dig till oss
 • Vi hjälper dig dock med ansökningsprocessen

Hur mycket ROT-avdrag kan du få?

I Sverige har alla människor som uppfyller villkoren och kraven för ROT-avdrag rätt att nyttja upp till 50 000 kronor om året och per person. Avdraget gäller således inte per hushåll, vilket betyder att du kan använda ROT-avdraget från flera personer, så länge alla uppfyller villkoren. ROT-avdraget förnyas varje år och då har du ytterligare 50 000 kronor att använda dig av. Hör gärna av dig till oss, så kan vi pratar mer om hur solceller i Dalarna och ROT-avdrag fungerar - samt hitta en lösning för just dig! 

Boka gratis hembesök där vi kan svara på dina frågor som solceller!

Behöver du rådgivning kring solceller till ditt hus i Dalarna? Vi på Dalarna Solcellsmontage kan vägleda dig genom hela processen. Kontakta oss genom formuläret så hör vi av oss snarast för att besvara dina frågor och funderingar.