Hur många solceller behöver jag till mitt hus i Dalarna?

Vill du lära dig om hur man beräknar hur många solceller som behövs till en specifik fastighet? Då har du kommit rätt! Här går våra erfarna montörer i Dalarna igenom vilka olika faktorer som påverkar detta.

Eftersom verkningsgraden för en solcellspanel styrs av flera olika faktorer såsom antal soltimmar, takets lutning, skugga och val av växelriktare finns inget enkelt svar på exakt hur många solceller just du behöver. Men för en villa i normalstorlek menar våra montörer från Dalarna att en solcellsanläggning på 5 kW brukar vara tillräcklig. En sådan solcellspanel upptar en takyta på omkring 30 m² och den genererar optimalt placerad cirka 4 000–5 500 kWh under ett år. 

 
Väljer man istället en solcellsinstallation med en effekt på 1 kW ger den runt 800–1 100 kWh per år och den upptar en takyta på cirka 5–8 m². En solcellsanläggning som med en toppeffekt på 3 kW behöver en takyta på 15–20 m² och den kan producera 2 500 – 3 360 kWh el under ett år. 
 

Faktorer som påverkar hur många solceller du behöver

Nedan kan du läsa mer om tre faktorer som påverkar hur många solceller du behöver till ditt hus i Dalarna:
 

  1. Hur mycket el du vill att dina solceller producerar
    För att avgöra hur stor elproduktion du önskar från din solcellsanläggning behöver du först och främst studera din elräkning. Där ser du hur många kWh du förbrukar per år. Du behöver också besluta dig för om det räcker att producera el för eget bruk eller om du önskar sälja överskottsel.
  2. Taket har stor betydelse för elproduktionen
    Ditt hustak ger förutsättningarna för hur mycket el du kan få ut av dina solceller. Enligt våra montörer i Dalarna är de flesta villatak tillräckligt stora för att klara att producera tillräckligt med el för ett hushålls behov.


På dessa sätt har ditt tak en betydelse för elproduktionen:

  1. Takets area och dess lutning - 35-45 graders lutning är optimalt
  2. Om taket skuggas av exempelvis träd, skorsten eller en takkupa
  3. I vilket väderstreck solcellerna kan placeras


Växelriktaren styr över strömmen

En viktig faktor för verkningsgraden av solcellsanläggningen är valet av växelriktare. Solcellernas kablar kopplas till en växelriktare och den omvandlar likströmmen från solcellerna till växelström. Växelriktarens uppgift är också att se till att elavkastningen blir så hög som möjligt.

Vi hjälper dig att installera solceller i Dalarna

Vill du installera solceller i Dalarna? Vi på Dalarnas Solcellsmontage kan hjälpa dig att göra en bedömning av vilken typ av solcellsmontage som gagnar dig bäst. Vi har lösningar för alla typer av önskemål och tak och ser till att projektet löper på smidigt från det första kostnadsfria besöket fram till färdig anläggning. Kontakta oss så berättar vi mer om oss och våra tjänster!

Boka gratis hembesök där vi kan svara på dina frågor som solceller!

Behöver du rådgivning kring solceller till ditt hus i Dalarna? Vi på Dalarna Solcellsmontage kan vägleda dig genom hela processen. Kontakta oss genom formuläret så hör vi av oss snarast för att besvara dina frågor och funderingar.